UVOD


Proletela je još jedna nedelja i već smo pred drugim 5P njuzleterom. Posebno mi je drago što je trenutno više od 150 osoba na listi. Takođe, raduje me činjenica da je praktično svako na 5P listi otvorio prvi email. Za slučaj da neko nije dobio prvi ili da je završio u spam folderu, možete ga pročitati na ovom linku. ?

Prethodne nedelje, pola sata pred slanje prvog 5P njuzletera, imao sam pozitivnu tremu. Onaj osećaj kada počinje nešto novo, nešto čemu se radujete i što vas uzbuđuje. Osećaj nije nestao ni u toku nedelje zato što sam sa mnogima od vas razmenio nekoliko poruka i vaše utiske o njuzleteru i prethodnoj nedelji. ?

Interesantno za prethodnu nedelju je da sam praktično svako jutro, u jutarnjoj rutini u kupatilu, slušao istu pesmu – Duet od Đorđa Balaševića. Ujutru, u muzici tražim inspiraciju i motivaciju za dan koji predstoji. Često slušam apsolutno nepovezane stvari, a ove nedelje mi je nekako bila potrebna ova pesma i emocija koju ista nosi. Jedan stih iste, upravo je i naziv drugog 5P njuzletera. ?

Podeliću sa vama i svoj omiljeni stih iz ove pesme, pa idemo na ovonedeljnih 5P:
Mi, pesnici, i nismo neke delije, al’ katkad je najsmelije na svome mestu stajati.

U nastavku, nalazi se presek ove nedelje. ?

PROČITAO ?


NAJBOGATIJI ČOVEK VAVILONA

Ove nedelje, čitam knjigu “Najbogatiji čovek Vavilona” koju je napisao Džordž S. Klejson. Za ovu knjigu kažu da sadrži ključ ličnog bogatstva i prosperiteta. Govori o jednostavnim zakonima sticanja novca. Za 5P Newsletter čitaoce, izdvojio sam jedan kratak odlomak. U pitanju je jedan od “sedam lekova za mršav novčanik” koji glasi “kontrolišite svoje troškove”. ?

ODLOMAK IZ KNJIGE

U ovom trenutku ustao je jedan učenik obučen u odeću crveno-zlatne boje i rekao: “Ja sam slobodan čovek. Verujem da je moje pravo da uživam u dobrim stvarima u životu. Stoga se suprostavljam robovanju budžetu koji određuje koliko mogu potrošiti i za šta. Smatram da bi to ukinulo mnoga zadovoljstva u mom životu i od mene načinilo zaprežnu mazgu za nošenje tereta.

Njemu je Arkad odgovorio: “Ko će, prijatelju moj, odrediti tvoj budžet?”

“Ja ću ga odrediti”, odgovorio je pobunjenik.

“U tom slučaju, reci mi sledeće: da zaprežna mazga određuje teret koji nosi, da li bi se odlučila za drago kamenje, tepihe i teške zlatne poluge? Ne. Odlučila bi se za seno, žito i vodu za putovanje preko pustinje.”

“Svrha pravljenja budžeta je u tome da pomogne tvom novčaniku da se ugoji. To ti pomaže da imaš ono što je neophodno i, koliko je to moguće, zadovoljiš neke druge želje. To ti omogućava da shvatiš svoje najsnažnije želje, odvajajući ih od sporednih. Poput snažnog svetla u mračnoj pećini, tvoj budžet pokazuje ti rupe u novčaniku i omogućava ti da zapušiš i kontrolišeš svoje troškove usmeravajući ih u određene i zadovoljavajuće svrhe.”

“To je dakle drugi lek za mršav novčanik. Isplanirajte svoj budžet tako da imate novca za plaćanje neophodnih stvari, za plaćanje ličnog uživanja i zadovoljavanja vrednih ličnih želja, bez trošenja više od devet desetina ličnog prihoda.”

MOJ UGAO

Rekao bih da je disciplina po pitanju ličnih rashoda jako važna. U suprotnom, nađemo se u začaranom krugu u kome se uvek aktivira “Čekam 1. da legne plata” neposredno pred kraj meseca. Dugoročno, to je problem, a kao i za svaki problem, ukoliko želimo, možemo pronaći adekvatno rešenje. ?

Sonja i ja imamo svoju Google Sheets tabelu i u njoj po određenim kategorijama vodimo fiksne i lako predvidljive mesečne troškove. To nije alat koji utiče da se ustručavamo oko trošenja novca, to je alat koji nam pomaže da znamo šta smo definisali kao važne troškovne centre i koliko procenata ukupnog mesečnog prihoda možemo izdvojiti za to. To je npr. bio i jedini način da odvojimo određeni procenat mesečnih prihoda za građanje naše porodične aktive, za investicije. Pre toga, uvek je nekako taj novac bio potrošen. Na šta? Ne znamo. ?

P.S. Uvek u tabeli u kojoj planirate troškove odvojite i određeni procenat mesečnih prihoda za troškove koje ne možete predvideti. ?

POGLEDAO ?


Pogledao sam epizodu Agelast podcasta u kojoj je gostovao Vitomir Jevremović iz kompanije VR-All-Art. Jako zanimljiva epizoda u kojoj su na osnovnom nivou objašnjeni pojmovi iz Web 3.0 sveta, a u centru razgovora našao se NFT (a non-fungible token). Ova tema je izuzetno aktuelna u svetu. Preporučujem svima da se informišu o istoj. ?

U Pojačalu podcastu, prethodne nedelje gostovao je moj kolega iz Udruženja mladih privrednika Srbije, prijatelj i strašan profesionalac, Aleksandar Grašić. Bavi se edukacijom u oblasti obrade podataka, nosi laskavu titulu Microsoft MVP, a mnogi ga verovatno i znate kroz vrlo zabavan i koristan sadržaj koji kreira na društvenim mrežama kroz Excel Grašić kanale. ?

Lagani film za “pred spavanje” sa Dženifer Lopez u glavnoj ulozi. Nekoliko američko-španskih zapleta, po koja neočekivana situacija i u globalu jedna lepa priča o “ženi iz bloka” koja nema fakultetsku diplomu i stoga ne može da napreduje na korporativnoj lestvici u kompaniji u kojoj radi 15 godina. ?

POKUŠAO ?


KONTAKTI SA IZDAVAČKIM KUĆAMA

Sam projekat “5P Newsletter” je u široj slici uvod u projekat u kome nastojim da u saradnji sa saradnicima izdam seriju knjiga baziranih na iskustvenom prenošenju znanja. ?

Ove nedelje, pokušao sam da dođem do osoba koje se u izdavačkim kućama u Srbiji bave razgovorima sa novim/potencijalnim autorima. Za sada, neuspešno. Ali kako “follow up” pravilo kaže, slaćemo podsetnike sve dok ne dobijemo “ne”. ?

S tim u vidu, palo mi je na pamet da u okviru zajednice okupljene oko 5P njuzletera možemo pomoći jedni drugima. Ukoliko neko ima kontakt u nekoj izdavačkoj kući, pišite, javite. Sjajno je “kumovati” lepim projektima. Takođe, ukoliko vi imate neku potrebu ovog tipa, treba vam neki kontakt, pomoć oko nekog problema, pišite mi, a određene ću ubaciti u njuzleter naredne nedelje pa se može javiti neko ko je u mogućnosti da pomogne. ?

Jedna osoba samostalno može učiniti puno toga, ali ukoliko na ostvarenju ciljeva radimo zajedno, možemo promeniti svet. ?

PLATIO ?


QUICKLY SHAPE – PERSONALNI TRENINZI (18.800 RSD)

Od 1. decembra, po ko zna koji put od trenutka kada sam prestao da se bavim odbojkom, vratio sam se u teretanu. Ovog puta, na malo drugačiji način. Treniram sa Slobodanom Petrovićem, kreatorom više programa pod brendom “Quickly Shape”. ?️‍♂️

Treniramo u malom i privatnom fitnes studiju u Beogradu, gde u jednom trenutku u proseku trenira 2 do 3 vežbača. To mi prija i ostavlja mi prostor da se bez eksternih uticaja vratim u ritam i prisetim se kako je bilo trenirati i sa iščekivanjem ići na svaki trening. ?

PRENEO NEKOME ? ?


UTICAJ EMOCIJA NA POSLOVNE ODLUKE

U ponedeljak, u 10:30h, imao sam sastanak zakazan pre 3 meseca. U pitanju je evaluacija prakse nove koleginice koja se pridružila kompaniji Evoke. Ovo su sastanci na kojima u slobodnoj formi popričamo o utiscima u prethodna tri meseca i dogovaramo uslove za zvaničan start saradnje. Sastanku prisustvuje menadžer koji je bio mentor osobi koja završava praksu i ja. Pola posla, već je urađeno na 1 na 1 sastancima koje menadžer i praktikant svake nedelje održavaju. ?

Međutim, ovog puta, sastanak nije išao u pravcu na koji sam navikao. Naša mlada koleginica, izrazila je svoje brige o uticaju prakse, sutradan posla, na njene obaveze na fakultetu (ostalo joj je nekoliko ispita do kraja) i finalno dolazi do zaključka da ne bi ostala u kompaniji, već bi se javila nakon što završi fakultet da ponovimo sastanak i ukoliko bude mogućnosti i potrebe, da nam se tada pridruži. ?

Iako istinski poštujem i cenim odluku, zaista smatram da je bolje biti iskren prema sebi i drugima, nego biti na dva mesta u isto vreme, ovaj događaj me je na emocionalnom nivou u određenoj meri pogodio. ?

U razgovoru sa kolegom, kasnije tog dana, podelio sam kako se osećam. Došli smo do zaključka da ne treba uraditi ništa po tom pitanju. Potpuno je zdravo i normalno što se tako osećam i bilo bi pogrešno da potiskujem emocije i kreiram novu realnost u kojoj me taj događaj ne dotiče. ?

Šta je moglo da se unapredi za naredni put? Mogli smo zakazati evaluaciju prakse za poslednji termin u radnom danu, a ne prvi, odmah nakon nedeljnog timskog sastanka. Kratkoročno, to bi bila bolja odluka, ne bi uticala ni na čiji rad tog dana i kratkoročnu motivaciju. ?

WATCHLIST ?


U ovoj sekciji, za sam kraj njuzletera, ostavljam spisak i linkove do stvari koje planiram da pogledam, pročitam, kupim, isprobam, a nisam uspeo još uvek da izdvojim vreme. ⌛️

1: Dušan Basalo – Gostovanje u Pojačalu (Podcast)
2: Aleksandra Petrović – Začin P (eKnjiga)​
​3: Bioskop – Zlatni dečko (Film)

Nadam se da ste uživali u čitanju. Radujem se svim porukama, savetima, predlozima, utiscima. Pišite mi na društvenim mrežama! ?