UVOD


Zaista vreme leti! Subjektivan osećaj je da sam pre dva dana započeo sa pripremom 5P projekta, a danas već stiže treći po redu 5P Newsletter za BETA čitaoce (trenutno nas ima 187). BETA faza traje do marta meseca, kada će sajt nikolavukovic.com biti live, a zatim i krenuti 5P projekat u punom kapacitetu (prvi gostujući 5P njuzleteri se već pripremaju, a svi zainteresovani mi se mogu javiti na društvenim mrežama). ?

Od prethodne nedelje do danas, dodatno sam se približio izdavačima, pa možda prva 5P knjiga dođe i 2023. godine. ?

Ostavljam linkove, ukoliko niste pročitali prva dva njuzletera:
1. 5P Newsletter: Sve što znam, vidim i osećam ?​
2. 5P Newsletter: Mi, pesnici, imamo svoje trikove ?

Kao što ste mogli već i osetiti u prethodne dve nedelje, pišem potpuno iskreno i bez zadrške. S tim u vidu, u uvodnom delu bih podelio sa vama da sam imao zaista tešku nedelju. Tešku i fizički i psihički. Ne osećam se dobro i nedostaje mi unutrašnje motivacije. U toj unutrašnjoj borbi, borbi za pronalaskom inspiracije da počnem da pišem, na Instagramu nailazim na novi Instagram post kolege, Nenada Ivića. U tom trenutku, osetio sam se kao da se meni obratio. Rekao mi je da je u redu što nisam u redu. I zaista jeste! ?

Nenad radne dane provodi u ulozi “Head of Creative Studio” u kompaniji Evoke, a u slobodno vreme kreira interesantne vizuale sa afirmativnim porukama i temama koje ga u tom trenutku inspirišu i interesuju i deli ih sa svojim Instragram pratiocima. Svoje radove zatim prodaje kao postere, u limitiranim serijama – svako rešenje, samo 10 postera, numerisanih i potpisanih sa njegove strane. ?‍?

Spontano smo se sinoć dogovorili da prvi poster iz serije “U redu je da nisi u redu” poklonimo nekom od vas. Sve što je potrebno je da se javite Nenadu na Instagramu direktnom porukom i napišete mu kako se osećate. Prva osoba koja to uradi, dobija poster. ?

Credits: Nenad Ivić, Head of Creative Studio at Evoke

Takođe, ukoliko volite da posteri ovog tipa krase vaš radni prostor ili dom, javite se Nenadu i poručite svoj primerak. ?
​U nastavku, nalazi se 5P presek ove nedelje. ?

PROČITAO ?


“NISAM IMAO VREMENA”

Koristim tehniku “time blocking” i tako rezervišem delove dana u kalendaru za određene aktivnosti. Ove nedelje, svakog dana kada je u kalendaru došao na red “reading time”, nisam uspeo da to vreme zaista i izdvojim za čitanje. ?

Verujem u to da je dugoročno najbolje ne lečiti posledice, već uzroke. S tim u vidu, ne stresiram se zbog toga što nisam čitao u predviđeno vreme, već nastojim da potražim uzrok zašto je to ove nedelje bio slučaj. Kao odgovor, javlja se nedostatak motivacije, a u pozadini pregršt pomešanih emocija, obaveza, stvari u glavi, i privatnih i poslovnih. Kratkoročno, novi prioriteti. ?‍?

Ove nedelje nisam čitao knjige, ali kao i uvek, pročitao sam nekoliko tekstova na koje sam naleteo u slobodno vreme.?

Izdvojiću linkove tekstova koji su mi bili najinteresantniji:
1. “EXIT ide u Metaverse i lansira ekskluzivnu NFT kolekciju u saradnji sa velikim muzičkim zvezdama
2. Članovi Udruženja mladih privrednika Srbije, SPR Team i Crystal Pigeon, zajedničkim snagama osnovali novu kompaniju “Skenit d.o.o.”
​3. NIKE zapošljava Metaverse direktora
4. Kratak intervju koleginice i prijateljice Ivane Kaljević za portal Marketing Mreža

Iz Ivaninog intervjua izdvojio bih da je na pitanje šta očekuje od 2022. godine rekla: “Očekujem čist vazduh, da dišemo punim plućima… a to poslovno more – neka bude i valovito.” U to ime! ?

POGLEDAO ?


Pogledao sam jedan lagani film. Zove se “Home Team” i iza njega stoji Netflix. Ukoliko sam dobro shvatio, baš nedavno je premijerno prikazan. U centru radnje filma, nalazi se izuzetno uspešni NFL trener Šon Pejton, osvajač Super Bowl prstena. Nakon što ga NFL liga suspenduje na jednu sezonu, vraća se u rodni grad kako bi obnovio odnos sa svojim sinom. Ukoliko vam je potrebno da se opustite, preporuka za pogledati. ?

POKUŠAO ?


KRUG OKO ADE CIGANLIJE

U sredu oko 14h, nakon već 7 sati provedenih u kancelariji, osetio sam da je dosta za danas. Zaklopio sam laptop, ustao, spremio psa (Soni, koker španijel, 3 i po godine star, zdrav i prav). Sišli u garažu, seli u auto i otišli na Adu Ciganliju. ?

Ni on ni ja nismo u kondiciji za ovu kilometražu. Napolju je hladno, duva vetar i čak pomalo pada kiša. Svakako, osećao sam da nam je to potrebno. 1h i 50 minuta kasnije, završili smo pun krug i vratili se u automobil. Soni je samo legao na zadnjem sedištu i zaspao iste sekunde. Ja sam pojeo Fit Element užinu koju sam poneo sa sobom, pun energije upalio automobil i uputio se dalje. ?

Bio je to dug dan, a ovih 2 sata mi je dalo snage za aktivnosti u ostatku dana. Nadam se da će nam ovo postati redovna aktivnost. ?

PRODATI PLAYSTATION 5 I KUPITI KRIPTOVALUTE U TOM IZNOSU

Odlučio sam da prodam PlayStation 5 koji imamo u kancelariji i koji nikada ne koristimo. Uređaj je star svega nekoliko meseci, kupljen impulsivno, a finanijsku vrednost koju imam u njemu sam odlučio da je bolje da zamenim za neke od kriptovaluta koje pratim i u koje ulažem (BTC, ETH, SOL, MATIC). ?

Na ovom linku se nalazi oglas. Ukoliko neko od vas želi da kupi, javite mi se privatnom porukom pa ću s obzirom da je 5P zaslužan, 5% od prodajne cene donirati u humanitarne svrhe. ?

PLATIO ?


Prva nedelja u mesecu je nedelja rezervisana za mnoga plaćanja. U kompaniji Evoke, za to je zadužen moj kolega i poslovni partner, a od kada je to tako, definitivno se lakše diše. ?

Na privatnom planu, izdvojio bih petodnevni trening “Investiranje na berzi sa Radetom Rakočevićem” za koji sam se prijavio na Talks and Folks platformi. Trening košta 24.750,00 RSD sa PDV-om, a uz promo kod koji sam pronašao u Pojačalo podcast novogodišnjoj epizodi, isti sam kupio sa 30% popusta. Svi popusti koje je Pojačalo podcast obezbedio se nalaze u opisu ove epizode. Hvala Ivanu na tome! ?

Kada prođem trening, podeliću utiske sa vama! ?

PRENEO NEKOME ? ?


MINISTARSTVO ULIČNE KULTURE

Miloš, momak Sonjine i moje venčane kume, pored karijere u programiranju, slobodno vreme provodi razvijajući hobi projekat “Ministarstvo ulične kulture“. Ima za cilj da zabeleži priče iza poznatih murala i grafita, kreira zajednicu uličnih umetnika i spoji istu sa kompanijama koje bi želele da investiraju u razvoj društvenih projekata na polju ulične umetnosti. ?

Ukratko, nalazi zanimljive lokacije u Srbiji, sa umetnicima razvija koncept murala ili grafita, a zatim tragaju za kompanijama koje bi podržale projekat i finansirale egzekuciju. Takođe, u saradnji sa kompanijama sa kojima sarađuju, razvijaju koncepte od nule, pa zatim tragaju za lokacijama i umetnicima koji bi bili pogodni za njihov stil i potrebe. Dakle i “Dal’ si ikada mene voljela” i “Mene voljela kao tebe ja”, u oba pravca. ?

Gde sam tu ja i šta sam ja to preneo nekome? Miloš me je zamolio da sednemo na kafu kako bih mu pomogao da se dodatno približi kompanijama. Ono što sam ja dao u tom razgovoru je predlog strukture. Postavljao sam pitanja, beležili smo zajedno odgovore na ista i na jednom mestu, na papiru, videli širu sliku celog projekta koji razvija.?

Neke od stavki koje su se nalazile na papiru:
1.
 Stakeholder matrica – Lista svih interesnih strana u projektu i njihova uloga u istom
2. Kanali komunikacije – Lista svih trenutnih i potencijalnih kanala komunikacije projekta i potencijalne taktike kako se isti mogu uposliti i integrisati sa ciljem postizanja boljih rezultata
3. Komunikacioni levci – Napravili smo nekoliko scenarija, shodno tipovima projekta koji rade, koraci od ideacije projekta do realizacije i promocije istog, a u svakom od koraka se nalazi neka interesna strana ili više njih
4. Odgovor na pitanje šta je zapravo Ministarstvo ulične kulture i koji su ciljevi projekta

Uživao sam u razgovoru sa Milošem i razmeni ideja. Radujem se tome da ispratim posledice našeg razgovora! ?

WATCHLIST ?


U ovoj sekciji, za sam kraj njuzletera, ostavljam spisak i linkove do stvari koje planiram da pogledam, pročitam, kupim, isprobam, a nisam uspeo još uvek da izdvojim vreme. ⌛️

1: Dick Grote – Discipline Without Punishment (Knjiga), preporuka 5P beta čitaoca, Zdravka
2: Agelast – Marko Šelić, Marčelo (Podcast)
3: Biznis Priče – Luka Trikić (Podcast), sa naslovom epizode “Uzeli smo 20 miliona dolara za proizvod koji smo tajno razvijali” (Luka i Vladimir su ujedno i članovi Udruženja mladih privrednika Srbije, pa mi je dodatno drago i bitno da pogledam ovu epizodu)

Javite mi i vi šta ste ove nedelje sačuvali od linkova! ?

Nadam se da ste uživali u čitanju. Radujem se svim porukama, savetima, predlozima, utiscima.
Pišite mi na društvenim mrežama?